Divji česen ali čemaž nam zadiši pomladi.
Je trajnica z zdravilnimi učinki. Številna imena, ki se uporabljajo za čemaž, kažejo na razširjeno uporabo v preteklosti. Baje so ga uživali že Rimljani, ki naj bi ga imeli celo rajši kot česen. Imata sicer podobne lastnosti, vendar naj bi bil čemaž bolj zdravilen.

Uporabi se lahko liste, čebulice, cvetove in plodove. Pripravimo lahko čemaževo juho ali uživamo presnega v solatah in v namazih (Čemažev namaz). Z nekuhanim in narezanim čemažem se lahko začini vse vrste jedi.

In zakaj ga je dobro uživati? Med drugim se ga uporablja za

  • čiščenje prebavnih poti,
  • dihalnih poti,
  • za čiščenje kože,
  • za sredstvo proti glistam,
  • za boljše delovanje žlez in krvnega obtoka,
  • za pospešeno celjenje ran,
  • za odvajanje seča iz telesa,
  • za nižanje vročine,
  • za zniževanje holesterola
  • in za številne druge namene.

Sedaj pa pot pod noge in po čemaževe liste v najbližji gozd in pripravimo kremno juho.

Pa poglejmo, kako pripraviti zdravo pomladno juho

Kremna juha

  • 1 velik šopek divjega česna
  • 1 rastlinske masti  ali oljčnega olja
  • 2 manjša krompirja
  • 1 bučka
  • 1 majhna glavica čebule
  • 6-7 dl rastlinske juhe
  • beli poper
  • soli

Priprava:

1. čebulo posteklenimo
2. dodamo kuhan kompir in bučko
3. zalijemo z zelenjavno osnovo
4. nazadnje dodamo čemaž in zmiksamo
5.  začinimo s poprom in soljo (po želji dodamo tudi kislo smetano)

RECEPT JE PRIPRAVILA: KISNE FARI BABETT (ABSORICE brand – veganski izdelki)

Pri detoxu je izjemno učinkovit tudi izdelek LiverCare. Livercare tablete vsebujejo snovi, ki razstrupljajo telo, kot so:

  • pegasti badelj,
  • regrat,
  • kurkuma in artičoke.
  • Lipotropic sestavine, kot so metionin, holin in inozitol, prav tako pripomorejo k ohranjanju zdravih jeter in splošnemu dobremu počutju.
  • Izdelek je unikatno prehransko dopolnilo in je primerno za moške in ženske.