Zakaj se uporablja glukozamin? 

Čeprav se glukozamin že nekaj let uporablja pri zdravljenju bolezenskih stanj, zlasti osteoartritisa, njegov mehanizem delovanja še ni bil v celoti opisan. Medtem ko je glukozamin del tvorbe glikozaminoglikanov (makromolekul, ki lahko stabilizirajo zunajcelični matriks tako mehansko kot funkcionalno), pa se zdi, da opravlja tudi kontekstualno, čeprav skromno, protivnetno delovanje. Obe dejavnosti bi imeli ključno vlogo pri zagotavljanju funkcionalnosti skupnega.
Natančneje, prispevali bi, kot je bilo ugotovljeno v nekaterih študijah, tako pri sintezi aggrecanov kot pri ohranjanju ustrezne količine sinovialne tekočine.
Vse to bi zmanjšalo tveganje za neprijetna trenja, ki bi vplivala na kostne glave, ki so vključene v sklep, ohranjala njihovo integriteto s pozitivnimi posledicami pri preprečevanju in zdravljenju artroza.

.

Kkoristi, ki jih ima glukozamina med študijami:
Več kliničnih študij je pokazalo uporabnost glukozamina za zdravje sklepov. V teh študijah bi uporaba glukozamina samega ali v povezavi s hondroitinom vplivala na:

  • Zmanjšanje bolečine v sklepih pri bolnikih z osteoartritisom;
  • Zmanjšanje skupnih vnetnih procesov pri bolnikih z osteoartritisom;
  • Splošno izboljšanje mobilnosti sklepa, ki ga prizadene vnetni proces;
  • Pomembno histološko izboljšanje;
  • Upočasnitev napredovanja osteoartritične patologije, o kateri poročajo radiografski dokazi;
  • Zmanjšanje protivnetnih zdravil za zdravljenje osnovne patologije.
  1. Glukozamin in hondroitin sulfat: kaj so?

Hondroitin sulfat in glukozamin sta dve snovi, ki sta naravno prisotni v vezivnem tkivu človeškega telesa, na primer pri tistih, ki pokrivajo konce kosti (zlasti hrustanca). Glukozamin chondroitin dodatek Glukozamin in hondroitin sta zato dve naravni sestavini sklepnega hrustanca; Ob upoštevanju te biološke vloge se domneva, da lahko z uvedbo zadostnih količin s prehrano pomagajo temu tkivu zadržati vodo, jo zaščitijo pred mehansko obrabo in obrabo (artroza) zaradi starosti.

Kje najdemo glukozamin in hondroitin sulfat?

Glukozamin se ekstrahira iz tkiv, ki strukturirajo lupino rakov; na primer: raki, jastogi in školjke za kozice. V nasprotju s tem se hondroitin sulfat nahaja v živalskih hrustancih (kot je traheja) ali v hrustancu morskih psov in žarkov (Chondrichthyes razred). Posamezno ali v kombinaciji, se ti dve molekuli pogosto uporabljata v vlogi prehranskih dopolnil za hrustanec.

INDIKACIJE:

Kdaj je treba uporabiti glukozamin in hondroitin sulfat?

Dodatki, ki temeljijo na hondroitin sulfatu in glukozaminu, so indicirani za izboljšanje zdravja hrustanca, tiste vrste elastičnega, vendar zelo odpornega tkiva, ki pokriva konce kosti, ki sodelujejo v sklepu, jih ščiti pred poškodbami in obrabo.

Najpogostejše aplikacije so:

  • osteoartritis
  • Stanje hrustanca v športu
  • Poškodbe in poškodbe, ki zahtevajo popravilo hrustanca
  • osteoartritis
  • Preprečevanje artroze

Glukozaminski sulfat

Glukozamin sulfat lahko izboljša sintezo in popravilo hrustanca. Nekateri laboratorijski testi kažejo, da glukozamin sulfat lahko pomaga zaščititi sklepni hrustanec, omejuje njegovo razpok in pomaga pri ustvarjanju več hrustanca. Glukozamin hidroklorid, še ena oblika glukozamina, velja za enako učinkovito, vendar se lažje absorbira in ga je mogoče jemati pri nižjih odmerkih.


Sulfat Chondroitin

Hondroitin sulfat je del beljakovine, ki daje elastičnost hrustanca; poleg tega se domneva, da lahko:

  • Izvajajte protivnetni učinek na sklepe
  • Pomagajte zmanjšati otekanje sklepov
  • Pomagajte zmanjšati bolečine v sklepih
  • Pomagajte pri počasnem razpadu hrustanca
  • Pomagajte pri obnovi hrustanca za boljše oblazinjenje.embnosti zdravljenja z zdravili in uporabnosti dodatka glukozamina kot adjuvansa.


2. MSM – Metilsulfonilmetan

Prav tako imenovani mineral lepote ali organski žveplov metilsulfonilmetan, znan pod kratico MSMM, je bistven element za življenje, prisoten v vsaki celici vseh živih bitij. Najdemo jo v mišičnih beljakovinah, natančneje v žveplenih aminokislinah, pri nekaterih koencimih, v hormonih, v nekaj vitaminih in v kompleksnih maščobah. Vendar ga organizem ne more sintetizirati, zato ga je nujno povezati s prehrano, da bi zadovoljili običajne dnevne potrebe.

MSM  – kje ga najdemo
Nekatere zelenjave, kot so brokoli, so še posebej bogate z MSM ali organskim žveplom

Živila, bogata z organskim žveplom, so mleko, mlečni izdelki na splošno, sadje in zelenjava, zlasti cvetača, brokoli, belo ali rdeče zelje, raketa, čebula in zelje. Rumenjak in beljakovine na splošno, kot so meso, ribe in kava, so bogati. Ne smemo pa pozabiti, da se pri kuhanju hrane uniči dober del. Prav tako najdemo dobro količino biološko razpoložljivega žvepla v preslici, ki se pogosto uporablja v rastlinskem sektorju.

Msm in vnetje

Msm je v veliko pomoč ljudem z artritisom ali težavami z osteoartritisom kolena in artroze na splošno, kjer je potrebno zmanjšati vnetno stopnjo, oteklino in bolečino. Metilsulfonilmetan naredi celično steno bolj prepustno, kar omogoča boljšo izmenjavo med odpadnimi produkti in hranili v celici ter se tako izogne ​​neuporabnim akumulacijam in vnetnim procesom.

3. Novozelandska zelenousta školjka

Protivnetne učinke novozelandske zelenouste školjke pripisujemo sinergijski kombinaciji hranilnih snovi, ki jih najdemo v mesu školjke. Vsebuje velik delež omega-3 maščobnih kislin v oblikah EPA in DHA. Te dolge verige omega-3 maščobnih kislin v kombinaciji z edinstvenim  fosforiliranim glikogenom zavirajo nastanek vnetnih spojin.

Školjke vsebujejo tudi velike količine glikozaminoglikanov, ki imajo pomembno vlogo pri regeneraciji hrustanca.

Ne smemo pozabiti tudi na vsebnost vitaminov in mineralov, vključno z vitamini A, D3, E in B12.

3. MANGAN sodeluje pri tvorbi kolagena. Pomanjkanje povzroči bolečine v kolenih in mišicah.

Prispevek je pripravila:

AVITABIO specializirana trgovina
IZDELKI

Najboljša formula za zdravje KOSTI

ZAKAJ je OSTEOFLEX PLUS tako poseben?
Ker je dodan vitamin C za tvorbo kolagena in mangan, za obnovo tkiva in hialuron

  • Obnavlja poškodovane sklepe, hrustanec in vezi,
  • Za močne kosti
  • Naravno protivnetno sredstvo
  • Za moške in ženske vseh starosti – predvsem za aktivne športnike