Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki dokazano pozitivno učinkujejo na zdravje, če jih zaužijemo v zadostnih količinah. V grobem pa lahko rečemo, da probiotiki lahko okrepijo črevesni in sistemski imunski odziv ter izboljšajo prehransko in mikrobno ravnovesje v prebavilih.

Probiotiki oz sevi probiotičnih bakterij učinkujejo različno. V zadnjih letih je bilo opravljenih več znanstvenih raziskav o tem, kako lahko posamezni sevi probiotičnih bakterij učinkujejo na zdravje

  • lahko pomagajo pri težavah s kroničnim zaprtje,
  • zmanjšajo pojav različnih vrst diareje,
  • vzdržujejo ravnotežje črevesne mikrobiote,
  • spodbujajo imunski sistem in še bi lahko naštevali…

Katera živila so naravno bogata s probiotiki?

  • Probiotični jogurt in v manjš meri tudi navadni jogurt
  • Kislo zelje
  • Kefir
  • Kumarice
  • Temna čokolada
  • Kombucha čaj

NA ŽALOST, pa so tudi ta živila pod velikim “vprašanjem”. Pri nakupu morate namreč biti precej pazljivi (s probiotiki so načeloma bogata domača živila). zato pri nakupovanju, nujno preberite oznake. Npr industrijski jogurti vsebujejo veliko koruznega sirupa ter umetnih sladil in ojačevalcev okusa. Tako predelani in obdelani probiotični jogurti vašemu telesu niso prav nič koristni.

HUJŠANJE S PROBIOTIKI
Probiotiki ne le urejajo prebavo, temveč celo pripomorejo k vitki liniji.? Probiotične kulture namreč učinkovito spodbujajo zdrav način hujšanje, saj vplivajo na razvoj dobrih bakterij, ki uničujejo slabe bakterije, ki so povezane z debelostjo.  Pa vendarle je hujšanje tek na dolge proge.  Pri tem gre za velik izziv in je potrebno v našo prehrano vnesti veliko vlaknin, beljakovin, vitamina B12, vitamina D3, Omega 3 maščobe in seveda dodati redno telesno aktivnost.

ANTIBIOTIKI
Antibiotiki sicer uničijo bakterijo, ki vam povzroča bolezen, vendar tudi druge, koristne bakterije v našem črevesju. Da bi se izognili diareji ali drugim prebavnim težavam med jemanjem antibiotikov, sočasno uživajte tudi probiotike.

Nekatere študije tudi nakazujejo na koristnost probiotikov v primeru vnetnih črevesnih bolezni, kot so Chronova bolezen in ulcerozni kolitis. Probiotiki so tudi uporabni v boju z bakterijo Helicobater pylori, katera je lahko vzrok za nastanek želodčnih razjed.

INTOLERANCA NA LAKTOZO
Po nekaterih podatkih za blažjo ali hujšo intoleranco na prehrano trpi okoli polovice populacije. V HealthAid blogu razkrivajo povezavo med intoleranco na laktozo in probiotiki. Pravijo, da povečanje zdravih bakterij v črevesju lahko pri tem pomaga. Vredno branja!

NA PRISPEVEK

Ostanite zdravi.

Če povzamemo, mnoge raziskave kažejo, da imajo izbrani sevi probiotičnih bakterij lepo prihodnost tudi pri uporabi v medicinske namene, npr. pri zdravljenju rotavirusne driske in zmanjševanju alergijskih simptomov.?

VIRI: Zveza potrošnikov Slovenije, HealthAid UK

CLA – konjugirana linolna kislina lahko pomaga izboljšati način, kako telo shranjuje in porablja energijo!