Ker telo pomanjkanje magnezija nadomesti tako, da ga črpa iz kosti, je daljše obdobje pomanjkanja nevarno. Telo ga ne more tvoriti samo, zato ga je treba vsakodnevno vnesti s hrano in pijačo.

Pomanjkanje magnezija med drugim povzroča:

  1. glavobole,
  2. migrene,
  3. utrujenost,
  4. omotičnost,
  5. zaspanost,
  6. živčnost,
  7. vrtoglavico
  8. ter bolečine v mišicah in mišične krče.

Bodite pozorni na IZVOR in PRIPRAVO hrane!

Največ magnezija najdemo v, nam nekoliko manj poznani algi Kelp – rjava alga prihaja iz morja na Norveškem, vendar je njena uporaba omejena, saj je precej bogata z jodom. Daleč za algami, a še vedno visoko na lestvici, najdemo pšenične kalčke. Še en odličen vir magnezija je  zelena listnata zelenjava (špinača, ohrovt). Fižol (zlasti črni fižol in čičerika), oreščki (mandlji, indijski oreščki in brazilski oreščki), semena (sezamovo in bučno), avokado, zrna (zlasti proso in ajda), »Blackstrap Molasses« melasa.

A POZOR – kot rečeno, sta izvor in priprava hrane zelo pomembna

Koncentracija magnezija v navedenih virih je zelo odvisna od kakovosti tal. Pravijo, da je najboljši in edini način povečanja vsebnosti magnezija v rastlinah, biodinamično pridelovanje.
Kuhanje (ogrevanje) bistveno zmanjša količino magnezija v navedenih živilih. Iz tega razloga so »surovi« zelenjavni sokovi iz zelene listnate zelenjave, »surova« zelena listnata zelenjava, surovi pšenični kalčki, veliko boljši vir magnezija, kot fižol in zrnje, saj jih je treba dobro kuhati (za preprečevanje prebavne motnje).


Na žalost se na policah vse boj pogosto znajdejo živila, v katerih je vsebnost magnezija precej manjša od pričakovane.
Če le imate možnost, se odpravite na bližnjo kmetijo ali kaj zasadite doma. Ne bo trajalo, a bo vsekakor imelo prav poseben okus?

Pravilna oskrba z magnezijem
Pravilna oskrba z magnezijem je priporočljiva za izravnavo pomanjkanja tako pri zdravih kot bolnih ljudeh in sicer 30 min pred spanjem. Takrat naj bi ga naše telo najbolje absorbiralo. Tako vas tik pred spanjem sprosti  in umiri ter tako zagotovi miren spanec. Prav tako pripomore k sprostitvi mišic, a ne povzroča omotičnosti. Približno 10 % uporabnikov magnezij predrami; če ste med njimi tudi vi, vam priporočamo, da magnezij uživate 20 min pred obrokom ali pa 2 uri po obroku. Lahko ga uživate tudi na prazen želodec.

 IZDELEK Plantforce Mag Osteo:
je v obliki MAGNEZIJEVEGA CITRATA, ki je lažje prebavljiv in zagotavlja boljšo absorpcija kot druge oblike magnezija.
Narejen iz dveh sestavin: magnezijevega karbonata in citronske kisline. Ko dodamo vodo, pride do kemijske reakcije. Magnezijev karbonat disociira in pride do pojava mehurčkov, ki so posledica odvajanja dušikovega dioksida iz raztopine. Magnezijevi ioni reagirajo s citronsko kislino in nastane magnezijev citrat, ki je topen v vodi. Če izdelek zmešamo z vročo vodo, pride do reakcije hitreje. Magnezij je toplotno stabilen mineral, zato ga vroča voda ne uniči. V hladni vodi poteka reakcija počasneje, zato je potrebno počakati približno 15 minut.

Magnezij je pridobljen iz morske vode, citronska kislina pa iz evropske sladkorne pese – brez GSO!

Ostanite zdravi?

MAGNEZIJEV CITRAT  MAG OSTEO

ŠE NEKAJ DEJSTEV O NAŠIH KOSTEH:

Kosti dajejo telesu oporo in omogočajo gibanje. Kosti se vse življenje pregrajujejo, tako se obnavljajo in ohranjajo vitalnost. V prvih treh desetletjih življenja je tvorba kosti znatno večja od razgradnje. Največjo kostno maso dosežemo v tretjem desetletju življenja, potem jo vzdržujemo do 50. leta, ko se začne manjšati – pri ženskah pospešeno prva leta po menopavzi, pri moških pa desetletje kasneje in bolj počasi (za 0.5% na leto).